Fajna RS'ka. Prawdopodobnie ten płyn hamulcowy został wycofany. Popatrz na kody.
[O2] Pierwszy przegląd
Zwiń
X
-
[O2] Pierwszy przegląd
Witam,
to jest moj pierwszy post na tym forum wiec w pierwszej kolejnosci chcialbym wszystkich pozdrowic :-)
A teraz do rzeczy, posiadam Skode Octavie II 1.8 TSI po liftingu, rocznik 2010. Obecnie mam przejechane ~27700 km i za 1300 km powinienm umówić sie na przegląd w ASO. W związku z tym mam pytanie, czy jest ekonomiczny sens zakupu materiałów eksploatacyjnych we własnym zakresi i z takim załącznikiem umówienie się na przeglądczy może nic nie kupować samemu i zdac sie na ASO? Jesli samodzielny zakup bedzie tanszy to ile mozna zaoszczedzic? Jaki jest koszt robocizny na pierwszym przeglądzie?
Mam zamiar kupić takie rzeczy:
- olej
- filtr oleju
- filtr paliwa
- filtrkabinowy
Czy ta lista jest pelna? Czy nic nie opuscilem?
Z gory dziekuje za pomoc i wyrozumialość jeśli zadaje naiwne pytania :-
]Dzięki,
Tomek
-
-
tcz, wydaję mi sie że nie ma sensu kupować w własnym zakresie filtrów, olej już tak ale dobry a nie "popularny" więc sie nie przejmuj tylko wal do aso i zostaw pare złotych
Kupując filtry i olej z tanigo zródła jesteś w stanie klikadziesiąt zł przyciąćsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
To zależy, ja jak byłam na pierwszym przeglądzie mocno sie rozczarowałam, co innego mówili przez telefon, a co innego było jak przyszło do płacenia :!: :!: :!:
Co do częśći, jeśli wychodzą taniej a do tego nie ma to wpływu na gwarancję samochodu to jasnę że warto kupić samemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez demmsiPodpisuje się pod tym. Jeżeli gdzieś możesz kupić taniej to kupuj.
Skoda i tak swoją lichwę weźmie za przegląd. :diabelski_usmiech
Tylko zanim zaczniesz kupować - przelicz sobie, czy to się opłaca, wliczając w to czas, który musisz na to poświęcić i paliwo, które spalisz jeżdżąc po sklepach.
BTW - zmień sobie opis auta, skoro masz Octavia 2 FL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tczgdzie moge jes sprawdzic?
na przykład na naklejce z kodami wyposażenia w książce serwisowej. Druga tama sama powinna być w bagażniku, tam gdzie znajduje się koło zapasowe (albo jego zamiennik)
[ Dodano: Nie 16 Paź, 11 17:40 ]
tu masz trochę o silnikach 1.8 TSI:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tczJaki jest koszt pierwszego przegladu w aso?
Pierwszy przegląd 15000 km wykonany w lutym 480 zł (w przeliczeniu na złotówki)
Drugi przegląd 30000 km wykonany we wrześniu 440 zł mimo dużo gorszego kursu korony do zł, ale dostałem rabacik jako stały klient :szeroki_usmiech
Oba przeglądy wykonane Hlucin w Czechach.
Wszystkie materiały ich :!: Na ostatnim przeglądzie wymieniona ( na gwarancji) została 3 lampa stopu bo miała lekkie pęknięcie i gdyby nie forum to bym nawet nie wiedział o tym bo było takie małe że trzeba było się dobrze przyjrzeć przy słoneczku
Również żadnych uwag odnośnie ledów w dziennych i zmiany anteny na trifleksa choć zostało to wykryte na wydruku z diagnostyki.
Tak więc sam z ciekawości bym się dowiedział jak to wygląda cenowo w polskich ASO
Komentarz
-
-
Witam Kolegów oraz Koleżanki :-)
Odebrałem auto po przeglądzie. Zakupilem swoj olej, f. powietrza, f. oleju oraz f. kabinowy (weglowy), za wszystko zaplacilem 270.5 PLN (z transportem). Robocizna oraz dolewka płyny chłodzącego kosztowały 283 PLN. Więc w sumie przegląd kosztował mnie 553.50 PLN.
Zapytałem Pana z aso ile kosztuje przeglad z olejem i filtrami z ASO, usłyszałem, ze jakies 800 - 900 PLN.
Czy kupowanie swoich filtrow oraz oleju sie opłaca? Niech sobie każdy odpowie sam :-)
PS
Olej kupilem Castrol Edge 5w30 a wszystkie filtry wybrałem firmy MANN.Dzięki,
Tomek
Komentarz
-
-
Zanim oddalem auto na przeglad, zapytalem Pana z ASO odnośnie dostarczenie swoich filtrow i oleju. Pan powiedzial abym nic nie kupowal bo roznica w cenie wyniesie (cytuje) 'pare złotych'. Oto jak to sie przedstawia w praktycce:
| F. Oleju | F.Pow. | F. Kabinowy (weglowy) | oleju
----------------------------------------------------------------------------
ASO | 60 | 70 | 70 | 280 lub 290 (4L lub 5L oleju z beczki 200L)
MANN | 39,70 | 49,40 | 40,90 |
Castrol 4L | | 121,50Dzięki,
Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tczWitam Kolegów oraz Koleżanki :-)
Odebrałem auto po przeglądzie. Zakupilem swoj olej, f. powietrza, f. oleju oraz f. kabinowy (weglowy), za wszystko zaplacilem 270.5 PLN (z transportem). Robocizna oraz dolewka płyny chłodzącego kosztowały 283 PLN. Więc w sumie przegląd kosztował mnie 553.50 PLN.
Zapytałem Pana z aso ile kosztuje przeglad z olejem i filtrami z ASO, usłyszałem, ze jakies 800 - 900 PLN.
Czy kupowanie swoich filtrow oraz oleju sie opłaca? Niech sobie każdy odpowie sam :-)
PS
Olej kupilem Castrol Edge 5w30 a wszystkie filtry wybrałem firmy MANN.
jestem z Gdanska - Ty tez? jesli robiles przeglad w 3miescie - to gdzie?
pozdro :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tczWięc w sumie przegląd kosztował mnie 553.50 PLN.
Zapytałem Pana z aso ile kosztuje przegląd z olejem i filtrami z ASO, usłyszałem, ze jakies 800 - 900 PLN.
Komentarz
-
-
NieźleMyślałem, że będzie trochę więcej. No.. niedługo ja się szykuję.
Gdy wszyscy myślą, że się czegoś nie da zrobić, wtedy pojawia się ten który nie wie, że się nie da i to robi.
nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50170
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hizokuJestem świeżo po pierwszym przeglądzie (15000km) Octavia II Tour 1.6 LPG. Zapłaciłem w ASO 387,11 (mam 8% rabatu), własny olej i filtr oleju. Załączam fakturę dla zainteresowanych. Żałuję że jednak filtra LPG fazy lotnej nie kupiłem, nie wiedziałem dokładnie jaki model.
ObrazekPozdrawiam.
Zainteresowany !
Komentarz
-
-
Mój drugi przegląd z własnymi częściami i olejem (oprócz filtra oleju).
Części 470 zł:
- 4*1L LM 4200 TopTec
- Filtr powietrza MANN C14 130 (=AK 370)
- Filtr paliwa MANN WK 69 (=PP 836/2)
- 4* świeca NGK PZFR6R
Przegląd 545 zł:
- filtr oleju
- oring czujnika parkowaniaBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
Komentarz